Architectuur, beeldende kunst en vormgeving in Noord-Brabant; 1922 – 2022

Verslag excursie

De ochtend brachten we door in Schijndel, waar de ‘De Glazen Boerderij’ staat. De gids gaf een boeiende presentatie over het traject dat tot de realisatie  van dit originele, multifunctionele gebouw heeft geleid. Foto-composities van Schijndelse boerderijen, geprint in de glazen ‘muren’ , zorgden bij de rondleiding voor een verwarrende mix van illusie en werkelijkheid. We konden ons, letterlijk, spiegelen in de muren van een boerderij…

 Na de smakelijke lunch gingen we naar Waalwijk. Dankzij de gidsen van de Sint-Jan de Doper-kerk kwamen we meer te weten over de constructie van de koepel, het ambachtelijke metselwerk, het art-deco-glas-in-lood, de koperen baldakijn over het altaar en de bijzondere kruiswegstaties. Een kerk die van binnen en van buiten indruk maakte. 

 Vervolgens werd door één van de gidsen nog een toelichting gegeven bij het voormalige stadhuis van Waalwijk uit 1932. Dit ‘Gesamtkunstwerk’ in traditionalistische stijl paste het beste, volgens de gemeenteraad, bij de rijkdom van de leerindustrie in De Langstraat. Ook het Schoenenkwartier (2022) bleek interessant te zijn qua architectuur en qua inzicht in de leerindustrie. 

 Bij het bezoek aan ‘Woonhuis van Liempt’ van Jos Klijnen, dat sterk lijkt op zijn niet gerealiseerde gemeentehuisontwerp, konden we constateren hoe dit ontwerp na 90 jaar nog altijd modern overkomt.

 In de middag was er genoeg gelegenheid om met elkaar te praten en een verfrissend drankje te nemen. Schijndel en Waalwijk hebben de 49 deelnemers aan deze zomerexcursie verrast met interessante architectuur en beeldende kunst uit de laatste 100 jaar. Volgend jaar weer een zomerexcursie! 

Foto’s excursie

 Jaarlijkse excursie met de bus vanuit Heerlen

Het ochtendprogramma vindt plaats in Schijndel, waar we van een  gids informatie krijgen over het multifunctionele gebouw ‘De Glazen Boerderij’ uit 2013. Winy Maas van architectenbureau MVRDV (o.a. Markthal, Rotterdam) heeft zich laten inspireren door de traditionele boerderijen in Schijndel.

Na de lunch zullen we in Waalwijk interessante bezienswaardigheden uit verschillende tijdperken kunnen bezichtigen.

 Gidsen zullen ons rondleiden in de St.Jan-de-Doper- kerk; de grootste neo-Byzantijnse kerk van Nederland. Het ontwerp uit 1922 is van H.W.Valk, die veel samengewerkt heeft met Jan Stuyt. De architectuur van exterieur en interieur heeft kenmerken van de gebedshuizen in ‘Het Nabije Oosten’, maar ook herkennen we de stijl van ‘De Amsterdamse School’. Het interieur is bijzonder rijk aan beeldende kunst. De kruiswegstaties in terra cotta van Charles Eyck uit de periode 1940-1942 zijn expressief. 

 Het stadhuis en het gebouwenensemble van A.J.Kropholler uit de dertiger jaren is een voorbeeld van traditionalistische / Delftse School- architectuur. Er wordt tijd gereserveerd om over het Raadhuisplein te lopen en dit complex te beoordelen. De deskundigheid van enkele VrvSchunck-leden zal hierbij behulpzaam zijn.

 We zullen het ‘Woonhuis van Liempt’ van Jos Klijnen uit 1932 bekijken vanaf de straat. 

 Het Schoenenkwartier met het Schoenenmuseum gaan we daarna bezoeken. Een deel van het stadhuiscomplex is hiervoor her-ontwikkeld. Civic- architects uit Amsterdam heeft het Schoenenkwartier ontworpen en heeft hiervoor de Architectenweb Award ‘Publiek gebouw van 2022’ gekregen.

DATUM :               zaterdag 8 juli 2023 ; 08.00 uur tot ongeveer 19.00 uur

KOSTEN:             leden : ….. euro;  niet-leden : …. euro

                         inclusief  : een lunch

                         exclusief : entree Schoenenmuseum ( MJK : gratis) 

INSCHRIJVEN :    leden ontvangen een uitnodiging via mail

DEELNEMERS :   maximaal 50 personen

GEORGANISEERD DOOR  : Jos Kurvers en Wiel Regtop ( leden van programmacommissie)