Excursie en stadswandeling Weert

Op zaterdag 22 april 2023 brachten 22 leden van de Vrienden van SCHUNCK een bezoek aan Weert.
Zij werden vanaf 11.00 uur binnen en buiten de oude stad rondgeleid, door Frank Lahaye en Cees Metz architecten van de zusterorganisatie ‘Architectuurlijk Weert’.

Als start van het middagprogramma werd het gezelschap in het Museum W, welkom geheten door conservator John van Cauteren.
Het vernieuwde museum was een gouden greep uit de vele intieme plekken die in Weert de moeite waard zijn. Interessant was de staalkaart van gevarieerde architectuur met vele bouwstijlen langs de singels. De Heerlenaren keken met weemoed naar de kenmerkende blauwe tegels van het pand de Gruyter. Verder viel een van de laatste bouwwerken van Jo Crepain op, de herontwikkeling van de Martinusschool, de Biest en het nieuwe stad(s)huis. Indruk maakte het kasteelpark Nijenborgh met het ruiterstandbeeld van de graaf van Horne.

De excursie werd rond 16.00 uur met een dankwoord om 16.00 uur afgesloten in het fraaie stationsgebouw.


Stadswandelingen en museumbezoek
Zaterdag 22 april 2023 circa 10.30
Startpunt, Station Weert

In Weert bestaat al ongeveer 25 jaar een architectuurcentrum met de mooie naam:
‘Architectuurlijk Weert’. Het heeft een met onze vereniging vergelijkbare doelstelling legt het accent op de relatie tussen mensen en gebouwen en koppelt graag persoonlijke verhalen aan favoriete architectuur. 
Joke Jongeling en Cees Metz bestuursleden van het architectuurcentrum, verlenen hun medewerking aan onze excursie.

Zijn er overeenkomsten tussen Weert en Heerlen? Weert heeft een station ontworpen door G.W. van Heukelom dat lijkt op het oude Heerlense station uit 1913. In Weert staan net als in Heerlen Oostenrijkse woningen. Verder zijn er bouwwerken van Alphons Boosten, Jos Wielders, Peter Sigmond en Teo Bähler. 

Maar er is meer. De oude stad wordt uit veel kijkrichtingen gedomineerd door de machtige toren van de Sint Martinuskerk. Opvallend zijn de drie stadskantoren/ stad(s)huizen. 

De visionaire architect Pierre Weegels heeft verschillende kerken gebouwd zoals de majestueuze Fatimakerk. Beroemd is zijn complex de Lichtenberg met een openluchttheater. Momenteel is het complex gesloten in verband met restauratieplannen. 

We maken stadswandelingen langs favoriete architectuur o.l.v. Joke Jongeling en bezoeken het gerestaureerde en gerenoveerde Museum W waarin o.a. toegepaste en beeldende (religieuze) kunst te is zien op basis van nieuwe verhaallijnen. Ontwerper Maurice Mentjens is verantwoordelijk voor de vormgeving van het bijzondere interieur en de uitgesproken goudkleurige gevel van het Museum.

Contactpersonen: Roos Hulscher en Ton van Mastrigt
Aanmelden: Uitnodiging volgt tijdig
Deelname: Vervoer en lunch op eigen gelegenheid.
Boek: Een boek met favoriete gebouwen is tegen de gereduceerde prijs €20,00 te koop.