Excursie voormalige HTS

Het Kindcentrum Bekkerveld biedt onderdak aan kinderen van basisschool Tarcisius, VSO Catharinaschool, Peuteropvang Heerlen, Humanitas Kinderdagverblijf en Buitenschoolse opvang.

Maud Deckers, de directeur van de Tarcisiusschool, benadrukte in haar inleiding het belang van een overkoepelende visie waardoor kinderen van verschillende leeftijden en met verschillende mogelijkheden echt contact met elkaar kunnen maken in het Kindcentrum Bekkerveld.

Het gekozen motto: ‘ samen leven, samen leren en samen werken ‘ is een leidraad voor de onderwijzers maar de binnen- architectuur moet zeker ook faciliterend zijn; we waren onder de indruk van de kwaliteit van de binnenruimtes.

Bij de buiten-rondleiding werden de gebouwen van Josef Seelen, Frits Peutz en Joseph Cuypers uitgelicht door Ton van Mastrigt ; vooral werd de invloed van de stadsarchitecten ( o.a. Jos Klijnen) op dit stadsdeel duidelijk.

Met een boek over de historie en verbouwing van de Mijnschool / MTS / HTS onder de arm gingen we weer naar huis; een oud gebouw is weer tot leven gebracht.


KINDCENTRUM BEKKERVELD 30
Datum: dinsdag 28 februari 2023
10.00 uur – 12.00 uur

De oude Mijnschool is ontworpen door Jos Seelen. Hij was de eerste architect die zijn stempel op Heerlen drukte. Het oude schoolgebouw heeft een klassiek E-vormig grondplan met vleugels en een forse rondboogvormige ingangspartij. De ramen zijn opgesloten tussen horizontale grijze hardstenen versieringen. De afgeplatte schilddaken zijn bedekt met leien. Zinken pirons staat op de uiteinden van de nokken. De gevels zijn van onregelmatige blokken Kunrader kalksteen. In de plint is zandsteen gebruikt uit het devoon, een periode die voorafging aan het carboon. In het vernieuwde interieur is de houten kapconstructie goed zichtbaar gebleven.

De verbouwing is ontworpen door: Povše & Timmermans  Architecten ingenieurs bv. 

De vrienden van SCHUNCK gaan in twee groepen het gebouw van binnen en van buiten bekijken onder leiding van de directeur van de St. Tarcisiusschool, Maud Deckers en onze leden Wiel Regtop en Ton van Mastrigt. 

De omgeving van het Bekkerveld, heeft aan waardevolle karakteristieke gebouwen veel te bieden. Een in 1964 gebouwde uitbreiding is gesloopt en vormde als het ware een geheel met de zogenaamde Boosten driehoek met Brandweerkazerne en de nieuwe Mijnschool aan de Benzenraderweg.

Het project heeft een interessante geschiedenis van meer dan 100 jaar. 
Mijnschool bouwjaar 1922, 
Middelbare Technische School 1941-1957,
Hogere Technische School 1957-1998, 
Buitengebruik 1998-2019, 
Reconstructie 2019-2022.

Het oude gebouw, inclusief de uitbreiding aan de achterzijde, heeft nu een volledig nieuwe invulling gekregen en biedt onderdak aan: Basisschool Sint Tarcisius, een deel van de Catherina school voor speciaal onderwijs, Peuteropvang, Kinderdagverblijf en Buiten- Schoolse Opvang van Humankind en het Servicebureau INNOVO.

Contactpersonen: Wiel Regtop en Ton van Mastrigt
Deelname: Maximaal 40 personen
Leden ontvangen een uitnodiging.

Geen evenementen gevonden!