Filmdebat – Dreaming Walls

Het legendarische Chelsea Hotel in New York City is een icoon van de tegencultuur van de jaren ’60 en toevluchtsoord voor kunstenaars en intellectuelen als Patti Smith, Janis Joplin, Jim Morrison en de sterren van Andy Warhols Factory. Binnenkort gaat het na een grondige renovatie weer open voor het publiek als een van de meest modieuze luxehotels van New York.

Het beroemde trappenhuis is verworden tot een chaotische bouwplaats. Het handjevol paradijsvogels dat er nog woont, vaak al decennialang, moet zich een weg banen door stukken loshangend plastic. Met lede ogen zien we hoe de kunstzinnige trekpleister langzaam verandert in een luxueus hotel met een spa op het dak. De plek zal voor weinigen van hen daarna nog betaalbaar zijn.

Tientallen excentrieke, vooral oudere huurders wonen al bijna tien jaar tussen de steigers en brokstukken. Tegen deze chaotische achtergrond dwaalt de camera door de gangen, kamers en zalen, terwijl projecties op de muren ons herinneren aan de mythische geschiedenis. De huurders – slachtoffers van kapitalisme – en de muren van het hotel staan voor een keerpunt in een gezamenlijke geschiedenis.

De film wordt vooraf gegaan door een presentatie door Theo Ploeg, socioloog, publicist, popkenner, en docent aan Maastricht Institute of Art. Hij zal m.n. ingaan op de vraag waarom nu juist dit hotel zo legendarisch is en fragmenten laten horen van muziek die daar is ontstaan.Na de filmvertoning staan we in een debatsessie in de foyer stil bij de vraag hoe belangrijk een dergelijk cultureel werelderfgoed is en hoe we omgaan met de herbestemming ervan.

TITEL FILMDEBAT – DREAMING WALLS

TYPE ACTIVITEIT Filmdebat

DATUM/ TIJDSTIP Maandag 4 december  20.00 uur 

LOCATIE Royal Theater / Filmhuis de Spiegel

KOSTEN leden € 7,- / niet-leden € 9,-

INSCHRIJVEN tickets via Filmhuis de Spiegel https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1658/dreaming-walls/

DEELNEMERS maximaal 300

GEORGANISEERD DOOR Filmhuis de Spiegel in samenwerking met de Vrienden van SCHUNCK, Gerard Extra 

BESCHRIJVING Dreaming Walls is een filmvertoning in het kader van het Filmdebat. Door het jaar heen worden films getoond met aansluitend een debat, over actuele onderwerpen.

Geen evenementen gevonden!