Heerlen, de radicale stad

Heerlen, de radicale stad.
Het verhaal van Heerlen, en daarmee van haar toekomst, is het verhaal van een stad die architectuur radicaal inzet. Een radicale houding die vaak (bedoeld en onbedoeld) banden met het verleden, met het landschap of de gemeenschap verbrak. De klimaat- en wooncrisis, de sociale ongelijkheid en de groei van eenzaamheid zijn de grote uitdagingen van deze tijd. Zij vragen juist om een radicale architectuur die de onderlinge verbindingen en sociale cohesie herstelt. Het Arbeidsbureau aan de Putgraaf kan als coöperatief woon- en werkgebouw een leidend voorbeeld zijn hoe erfgoed en toekomst hand in hand verder gaan, maar dreigt nu gesloopt te worden. Terwijl dit soort brutalistische gebouwen het weefsel van de stad kunnen versterken. Ze doen dat door een nieuwe vraag te stellen: niet meer ‘hoe wil ik wonen?’, maar ‘hoe willen we weer samenleven?’. 

Raoul Vleugels (1985) studeerde in 2011 cum laude af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij werkte bij bureaus in binnen- en buitenland, waaronder Peter Zumthor in Zwitserland en HCVA in Rotterdam en als restauratie architect. Hij doceert daarnaast aan de Academie van Bouwkunst in Maastricht en adviseert de gemeente Roosendaal op het gebied van sociale cohesie en duurzaamheid. Hij is eigenaar van architectenbureau Werkstatt in Eindhoven.

Deze lezing zal plaatsvinden in het Auditorium op de 5e verdieping van SCHUNCK op woensdag 30 april en begint om 20:00 uur en wordt georganiseerd door de Vrienden van SCHUNCK  in samenwerking met SCHUNCK architectuur, gemeente Heerlen en de Stichting Open Monumentendag Heerlen. Deelname kost €5.

TITEL Heerlen, de radicale stad

TYPE ACTIVITEIT Lezing met debat

LOCATIE SCHUNCK Auditorium 

DATUM/ TIJDSTIP Woensdag 30 april 2025  20.00 uur

KOSTEN leden/niet leden € 5,-

INSCHRIJVEN Aanmelding gaat in volgorde van ontvangst van bovengenoemde bijdrage op: Rekening NL31 SNSB 0924 2821 42  t.n.v. Vrienden van Schunck o.v.v. lezing Raoul

DEELNEMERS maximaal aantal 100

GEORGANISEERD DOOR Vereniging Vrienden van SCHUNCK  in samenwerking SCHUNCK, architectuur en de Stichting Openmonumentendag