Maankwartier lezing en stadswandeling

De meest spraakmakende stationsomgeving van Nederland staat in Heerlen. De ontwerper en bouwmeester is een kunstenaar, Michel Huisman. Joos Philippens schreef er een boek over ‘Het wonder van Heerlen’. Hij komt erover vertellen. Na zijn lezing gaan we onder leiding in kleine groepen wandelen door het ‘Maankwartier’.

Er zijn tussen 1895-2003 minstens acht stations-plannen gemaakt voor Heerlen. Vier zijn er nooit gerealiseerd.

In een door drugsoverlast geteisterde stad streeft de gemeente naar een nieuw stationskwartier. Dit komt na de moord in 1996 op de kunstenaar Serge Heederik in een stroomversnelling (operatie hartslag).

Huisman ontwerpt met passie en woede een stedelijk plein boven de rails. Hij wil barrières opheffen en met nieuw elan Heerlen opwaarderen. Het wordt een poëtische metafoor: een witte berg in plaats van de zwarte mijnberg.

Hij gebruikt oude materialen en heeft oog voor de natuur (krentenbomen, vlinderbomen en blauweregen). Het project zit vol interessante details. Er staat een monumentale telefooncel. Kunstwerken verwijzen naar sterrenbeelden. Planeten versieren de dakrand. Een zonnetoren brengt licht in het onderaardse. De lampen als injectienaalden verwijzen naar de periode die Heerlen heeft afgezworen.

Geen evenementen gevonden!