Peutz-lezing: Adriaan Geuze, West 8

‘Heerlen aan de Geul’

In de hoogtijdagen van architect Peutz, schreef stedenbouwkundige Klijnen al (1936) over het belang van de groene zones voor het karakter van Heerlen, als de mijnen zouden ophouden te bestaan. Door wegaanleg en uitplaatsing van centrumfuncties werden in de jonge geschiedenis de fraaie beekdalen afgesneden van het Mergelland. Hoe kunnen we er vandaag de dag voor zorgen dat de stad deel blijft uitmaken van een van de meest bijzondere landschappen van Nederland. De gerenommeerde landschapsarchitect Adriaan Geuze gaat tijdens de 18e Peutz-lezing in op de duurzame ontwikkeling van stad en land.

Geuze (1960) wordt internationaal geprezen om zijn grensverleggende stedenbouwkundige, landschappelijke en infrastructurele projecten. 

Met zijn bureau West 8, dat hij vlak na zijn afstuderen als landschapsarchitect in 1987 oprichtte, heeft hij een unieke multidisciplinaire benadering bij het maken van ruimtelijke plannen. Daarin komen architectuur, openbare ruimte, en infrastructuur samen.  Met West 8 maakte hij spraakmakende ontwerpen voor parken in New York, Miami, Hong Kong, Seoul, Madrid en Londen. In Nederland is hij o.a. bekend van het Rotterdamse Schouwburgplein, Rotterdam Centraal Station, Máximapark in Utrecht, de stedenbouwkundige plannen van Borneo/Sporenburg in Amsterdam en Strijp-S te Eindhoven. Geuze heeft de stedenbouw vanuit de landschapsarchitectuur een nieuw elan gegeven, en die disciplines weer centraal gesteld in het maatschappelijk debat. In Limburg stond hij aan de wieg van het verkavelingsplan ‘Park Hoogveld’ in Heerlen en de ‘Groene Loper’ in Maastricht.

In 2015 werd hij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten van de KNAW, sinds 2020 is Geuze buitengewoon lid van de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur en in 2022 werd Geuze benoemd tot hoogleraar Landschapsarchitectuur aan de Technische Universiteit Delft en bekroond met de Sir Geoffrey Jellicoe Award, de meest vooraanstaande prijs voor landschapsarchitecten en de hoogste eer die IFLA kan schenken. Hij geeft frequent lezingen en doceert aan instituten wereldwijd.West 8 is een bekroond internationaal bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, met vestigingen in Rotterdam, Brussel en Noord-Amerika. In de afgelopen drie decennia heeft West 8 zich gevestigd als een toonaangevend bureau met een internationaal team van 70 architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en industrieel ingenieurs.

Geen evenementen gevonden!